29 december 2011

Samsara är en lära inom hinduismen som säger att människan ständigt återföds. Vad man återföds till beror helt på ens karma i det tidigare livet. I denna lära är Moksha ett viktigt begrepp som betyder befrielse. Enligt hinduismen bör varje människa sträva efter att utslockna och uppgå i världsalltet genom moksha. Vad detta innebär är att man befrias från ständigt återfödande.

(källa: engelska Wikipedia)


29 december 2011


Min pajlettkläning blev awesome och är en färgbomb i sig blir det lite mer diskreta naglar till nyår.
(jag har inte orkat ta bort kladdet än)

Det grå lacket är Miss stone heart från H&M
De Ljusblå, rosa och grå skimmrande lacken är two-ways av märket Rio
Under- och överlacket är ett "multi-lack" från Scratch of Sweden.


21 december 2011

Knäcken är kokas. Ischokladen med apelsin är klar. Tre sorters chokladtryfflar är rullade och klara, kaffe, whisky och choklad. Mintkyssarna är packeterade i cellofanplast, likaså allt de andra godiset. Väskan är packad och imorgon klockan 1105 går båten till Gotland för att fura jul med mammsen.

Nu ska jag göra det sista i skolan för i år, kanske, och sen ska jag lägga mig i sängen bredvid mannen i mitt liv och kolla på tv innan det är dags att sova.

20 december 2011

Ofrivillig viktnedgång.. jag vet inte varför, hur eller av vilken anledning men ibland får jag orfrivilliga viktnedgångar. Då menar jag inte när man har lite mindre vatten i kroppen som t.ex. efter mens eller för att man tappat ett halv kilo för att man ätit lite dåligt i en vecka. Nu menar jag 3-5 kilo.

Det är inte det att jag inte äter, för det gör jag. Det är inte det att jag kräks upp maten, för det gör jag inte. Det är inte det att jag äter fettsnålt, för det gör jag inte. Det är inte det att jag inte äter chips och godis och inte dricker läsk, för det gör jag. Jag förstår inte varför jag går ned så mycket i vikt. Jag mår jätte bra i övrigt. Jag har inte huvudvärk, ont i magen, värk i kroppen, jag mår inte illa och jag är inte yrslig.

Vissa kanske tänker "Sluta klaga, det är jätte många som vill gå ned i vikt utan att lyckas". Men jag är 1,66 lång och vägde 56 kilo innan jag började gå ned. Det gav mig ett BMI på 20.32 ungefär, perfekt ! Mina kläder satt bra och det var lätt att hitta kläder som satt bra. Visst ville jag gå ned ett kilo eller så men var rätt nöjd med hur jag såg ut. Nu väger jag någonstans mellan 51 och 53 kilo, BMI mellan 18,5 och 19,23. Mina jeans.. passform = obefintlig, förstora överallt. Klänningar fungerar fortfarande, har nästan alltid skärp i midjan eller så.

Och visst är jag glad att jag är smal och snygg, men jag tycker inte om att gå ned i vikt ofrivilligt.

20 december 2011

Samerna har inte fyra årstider som vi andra i Sverige, de har åtta.

Vårvinter (mars-april)
Vår (april-maj)
Försommar (juni)
Sommar (juni-juli)
Förhöst (augusti)
Höst (september-oktober)
Förvinter (november-december)
Vinter (december-mars)


(källa: Renbiten)

19 december 2011


Det verkade omöjligt att få tag på en blå paljettklänning till en rimligt pris (under 1000 kr) så inhandlade de jag behöver för att sy en själv. Själva pajlettyget, ett foder eftersom tyget var lite genomskinligt, snedslå för att underlätta fållningen vid urrigning och axlar samt tråd.
Planen är att jag ska börja sy den och få klart den samma dag, 23 december, så att mamma kan hjälp mig om jag behöver hjälp.


18 december 2011

Många vet kanske att mega = 106 = miljon
att giga = 1012 = biljon
eller att kilo = 103 = tusen

Men vet du vad googolo är ?
Googolo = 10100 = en etta följt av hundra nollor.

(källa: Illusterad vetenskap)


15 december 2011


Har skrivit inhandlingslistan inför helgen julgodis-bak och målat naglarna passande juligt. Såhär inför julen blir det rött med lite glitter såklart !


15 december 2011

Vet du vad en Aglet är ?

En aglet är den lilla bit gjord av plast eller metall, som sitter längst ut på ditt skosnöre. Denna lilla bit hindrar snörets fibrer från att trassla upp sig och gör det lättare att dra snörer genom t.ex. hålen i din sko.
Det finns en annan variant av aglet som kallas aguilettes som är mer dekorativt och används mest i änden av dekorativa band eller i ändarna av en så kallas bolo tie. Innan knappen var uppfunnen användes dessa ofta i ändan av band för att fästa ihop kläderna och få dom att sitta på plats, ibland formades dessa även till små figurer. Under de stora depressionen gjorde man en aglet av papper och lim.

Ordet aglet, eller aiglet, kommer från den gamla franskans aguilette, eller aiguilette, och betyder nål. Om ni tänker efter är agleten som skosnörets nål som gör det enklare att trä snörer.

(källa: engelska wikipedia)


Agleter i koppar, plast och mässing


14 december 2011


Bättre bild på min nya hårfärg, ikväll blir det Grease musikalen.


12 december 2011

När vi tänker på öken tänker vi automatiskt på en ocean av sand. I själva verken är definitionen av öken ett område med mycket lite nederbörd, närmare bestämt mindre än 250 millimeter per år. Sahara är världens största öken om man bortser från Antarktis, som också är en öken.

En "vanlig" öken består inte heller bara av stora sanddyner som man ser på bilder. Om vi tar Sahara som exempel består den av ca. 15 % sandöken, 15 % berg, 70 % grus- och klippöken och <1 % (mindre än 1 %) oaser och övergångszoner.

(källa: Illustrerad vetenskap)


12 december 2011

Gjorde lite slingor i förrgår, inte för att det syns så mycket på bilden. Kommer en annan bild.. någon annan gång ! Det vart i alla fall ite ljusare och först visste jag inte om jag var nöjd eller inte men nu känns det faktiskt riktigt bra.


10 december 2011



If you want to make the world a better place
take a look at your self
and then make a change


9 december 2011

Long time no see ! Sitter i salen (det gamla finrummet) på Gotland hos mamma och Lasse och pluggar. Måste erkänna att det var lite mysigare igårkväll när mamma hade tänt en brasa i kakelugnen och massa ljus över allt och i taklampan. Men men, man kan inte få allt jämnt.


Min lilla bebis har blivit stor, 1,5 år är hon nu.

Jag ska ta och göra klar uppgiften jag började på igår och sen ska vi in till Visby. Julklappsshopping ! Hoppas verkligen jag hittar det jag är på jakt efter. Ska förbi smeden i byn också och höra om han har tid att smida ihop en grej till jul. Fast det gör jag nog i helgen.

Jag kan tillägga att jag och min älskade man har fått en lägenhet också, den första februari får vi flytta in förhoppningsvis. Annars blir det den första mars. Hoppas så snart som möjligt !

RSS 2.0